ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΓΕΘΟΛΟΓΙΟ ΌΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ Η KD ΕΝ ΔΡΑΣΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ FILM-TV EQUIPMENT SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελληνικά English
Προιόντα
Πληροφορίες
GDPR - Κανονισμοί Προστασίας Δεδομένων
Όροι Χρήσης
Όροι Ασφάλειας
Τρόποι Αποστολής-Παράδοσης
Blog
facebook
ΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ
 

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ  υποδ.1914 και υποδ.1939 της Khaki Depot

     Η απόφαση να δημιουργήσει η Khaki Depot, μετά από 100 σχεδόν χρόνια, τα υφάσματα του ΕΣ, προέκυψε από την κοινή επιθυμία ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα από ομοϊδεάτες συλλέκτες και λάτρεις  της νεότερης Ελληνικής Πολεμικής Ιστορίας για την δημιουργία μίας όσο το δυνατόν πιο ακριβούς αναπαραγωγής των στρατιωτικών υφασμάτων που βρίσκονταν σε χρήση εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου καθώς εμείς στην Khaki Depot ήμαστε αναβιωτές οι οποίοι αναπαριστούν σκηνές από την ζωή των Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913),  της Μικρασιατικής εκστρατείας και του  2ου ΠΠ, κρίναμε ότι ήταν πλέον  απαραίτητο να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αξιόπιστη αναπαραγωγή των υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των Ελληνικών στρατιωτικών στολών της εποχής.
    Μέχρι τώρα άλλες ομάδες αναβιωτών, εδώ και στο εξωτερικό, προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν ελληνικές στρατιωτικές στολές του 2ου ΠΠ χρησιμοποιώντας μάλλινο ύφασμα από το  Πακιστάν και την Ινδία (ύφασμα που κατασκευάζεται για αναπαραστάσεις βρετανικών στολών του 1ου ΠΠ αλλά που δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό). Επιχειρήσαμε και εμείς να υφάνουμε στο εξωτερικό, αλλά τα αποτελέσματα δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές μας. Μετά από αυτό, και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν άλλες πηγές που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, συνειδητοποιήσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να βρούμε κάποιον που να είναι σε θέση να υφάνει, ειδικά για εμάς, τα δύο είδη των μάλλινων υφασμάτων .
     Είχαμε κατά νου, πρώτα από όλα,  ότι για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση του αρχικού υφάσματος, αλλά και για να κρατηθεί η τιμή του προϊόντος σε ένα λογικό επίπεδο έπρεπε να βρεθεί ένα ελληνικό υφαντουργείο ώστε να έχουμε άμεση εποπτεία. Όλοι βέβαια ξέρουμε την καταστροφή και τον αφανισμό της ελληνικής υφαντουργίας τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν μας πτόησε. Η Khaki Depot βασισμένη στην συλλογή της από αυθεντικά απάρτια στολών και με την συμβολή εξειδικευμένων υφαντουργών και φίλων συλλεκτών, ανέλυσε αρκετά αυθεντικά δείγματα, συγκρίνοντας τα νήματα και την ύφανση  τους, προκειμένου να καθορίσει ποια από αυτά θα χρησιμοποιούσαμε  στις αναπαραγωγές μας. Όλοι συμφώνησαν ότι το δείγμα 1914, το οποίο είχε παραχθεί γύρω στο 1905-1919 και ότι το δείγμα 1939, το οποίο είχε παραχθεί την περίοδο 1922-1940 - σε μια εποχή, όπου κάποιο είδος τυποποίησης του υφάσματος είχε επιτευχθεί - θα πρέπει να είναι το σημείο αφετηρίας μας. Μετά από αυτό, δείξαμε ένα δείγμα από καθένα από αυτά τα υφάσματα σε έναν μερακλή υφαντουργό ο οποίος μετά την εξέταση τους, συμφώνησε να προσπαθήσει να υφάνει τις δύο αποχρώσεις (όχι τόσο για το κέρδος, όσο προς …χάριν της ιστορίας..). Μετά από προσπάθειες και πειραματισμούς δύο ετών, είχαμε πλέον τα νήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ύφανση αυτών των ειδικών υφασμάτων και ήμασταν ευτυχείς να δώσουμε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η παραγωγή τους.
    Αυτό που προσφέρουμε  τώρα είναι το προϊόν συνδυασμένης γνώσης και εμπειρίας μιας χούφτας παθιασμένων φίλων, συλλεκτών, ειδικών εμπειρογνώμων υφαντουργών και ενός πολύ ικανού και φίλου υφαντουργού.
     Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που βρισκόμαστε στην θέση  να παρουσιάσουμε στο απαιτητικό κοινό μας αυτές τις πιστές αναπαραγωγές των δύο αποχρώσεων του ελληνικού "χακί" - μια λέξη που στα χρονικά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δήλωνε τον στρατιώτη και έγινε το συνώνυμο της ανδρείας στο το πεδίο της μάχης.


 

Εύρος Τιμών
Από:  Μέχρι:
Νέες Καταχωρίσεις Περισσότερα
Banner Δεξί 1 [200xX]
Khaki_Depot_Greek_Army_Reenacting